lauantai 13. tammikuuta 2007

Mene suoraan vankilaan ilman mitään erityisen hyvää syytä

"Tässä suklaapatukassa on 20 kilojoulea energiaa. Ilmakiväärissä on [x] joulea. Jos tän muuttais ilmakiväärin paine-energiaksi nii vähän se räjähtäis :D"
Ah tätä ihanaa länsimaista kaksinaismoralismia. Saksa on näemmä ehdottanut Holokaustin kiistämisen tekemistä rangaistavaksi koko Euroopan Unionin alueella.

Ironia? Turkkilaiset tappoivat vajaat sata vuotta sitten vähintäänkin satoja tuhansia ihmisiä armenialaisten kansanmurhaksi nimitetyssä.. hässäkässä. Kyseinen sivu on historiankirjoissa vähän epämääräistä suttua, turkkilaiset kun sen (yllättäen) kovasti kiistävät, ja kansanmurhan tunnustus on muuallakin maailmassa hieman niin ja näin. Itse asiassa tapahtuman tunnustaneista valtioista löytyy Wikipediasta ihan karttakin. Otetaanpas pieni visa - mikähän onkaan nimeltään eräs Euroopan keskikohdan kieppeiltä löytyvä valtio, joka ei tunnusta kyseistä kansanmurhaa? Alkaa S:llä, reilut 80 miljoonaa asukasta.

Miten helkkarin typerä täytyy yleensäkään olla ehdottaakseen, että tässä nykyaikaisessa olevinaan niin kovin sivistyneessä yhteiskunnassa pitäisi, tai edes SAISI, rangaista ylipäänsä minkään tahansa uskomuksen omaamisesta? Holokaustin tai minkään muunkaan asian kiistäminen tai uskominen todeksi on kuitenkin pohjimmiltaan, noh, nimenomaan uskon kysymys; mitään henkilökohtaista kokemusta natsi-Saksan keskitysleireistä meistä useimmilla ei kuitenkaan varmaankaan ole. Ei sillä, ettäkö minä juutalaisten lahtausta haluaisin kiistää, itse kyllä uskon Holokaustin tapahtuneen, mutta putkaan paiskaaminen tai sakkojen määrääminen mielipiteen takia on yksinkertaisesti väärin, eikä siitä pääse yli tai ympäri.

Hakaristien kieltämisestähän oli jutussa myös puhetta. Sille on sentään helpompi löytää jonkinlaisia alkeellisia oikeutuksia. Useimmat niistä tosin ovat minusta huonoja, kuten se, että swastika rinnuksissa kulkeminen voi loukata jotakuta. Samaa kun voisi sanoa aika monesta muusta asiasta. Hyvän maun vastaistahan se tietenkin on, eikä kenenkään järkevän minusta pitäisi moista aatetta kannattaa, mutta kun valtiovallan homma vaan ei ole puuttua tuollaisiin juttuihin.

Läpihän tämä valitettavasti menee, ja veikkaisin Suomen olevan ylpeästi etunenässä koputtelemassa taas yhtä naulaa sananvapauden arkkuun. "Uskomme, että sananvapaudellakin on rajansa", sanotaan jutussa. Saattaa olla, en menisi takuuseen. Joka tapauksessa se raja kulkee kyllä vielä jossain aikasen paljon kauempana.

Noh, kun tässä nyt sopivasti tällaista rasistisen aiheen rajaa hivotaan, niin kerrotaanpas kuulumisia samalla. Kuvaamataidon opettajani nimittäin väläytti niin ikään eilisellä tunnilla selittäessään (monen muun tylsän asian lomassa) länsimaisen kulttuurin vaikuttavan taiteeseen johtuen vasemmalta oikealle suuntautuvasta lukusuunnasta. Sittenpä hän nappasi ryhmässä olevan.. tummaihoisen henkilön ja kysäisi tältä, että "mitenkäs teillä siellä arabikulttuurissa?"

Eipä siitä sen enempää. Mainittakoon vielä, että se iPhone ei ollutkaan niin siisti kuin aluksi vaikutti. Siinä nimittäin ei ole tukea kolmansien osapuolien tekemälle softalle - tai no, on, mutta se pitää ostaa Applen palvelun kautta. Ainakin Amerikassa, katsotaan nyt miten eurooppalaisen version kanssa käy. Joka tapauksessa, vaikka puhelin itsessään edelleenkin vaikuttaa aika siistiltä ja itselläni varmaankin olisi niille softille melko vähän käyttöä, se kyllä latistaa härvelin arvoa vinkeänä teknoleluna varsin melkoisesti.

Mulla on muuten varmaan aika rasittavia tapoja muiden ihmisten mielestä. Tuli vain mieleen.