lauantai 21. huhtikuuta 2007

Sankareita elämän

"aattelitsä mennä hissillä?"
"jep"
"hyvä, sitten mä oon sun kaveri"
Jännä, miten tämä koko viimeisin ammuskelutarina meni minulta ensimmäisten päivien ajan lähestulkoon täysin ohi - kuulin jutusta muutaman kerran satunnaisesti, mutta reaktioni oli linjoilla "aijaa, taas joku kahjo ammuskeli", enkä pohtinut asiaa sen enempää. Mielenkiintoista sikäli, että aloin asiaa pohdiskella enemmän kun aiemmin illalla törmäsin ihan mielenkiintoiseen, vakavahkoonkin tekstiin miekkosesta. Kaikista kyberavaruuden saiteista tämä tapahtui tietenkin juuri 4chanissa.

Youtubesta löytyy pätkä NBC:n uutislähetyksestä, jossa näytetään osaksi myös Cho Seung-huin kuvaamia videoita ja valokuvia. Monien mielestähän noita videoita ei olisi koskaan edes pitänyt näyttää, koska sitten on kuulemma olemassa vaara, että ihmiset alkavat ylistää murhaajaa ja pitää tätä jonkinlaisena esikuvana. Itse näkisin asian ehkä niin, että joku saattaa erehtyä pohtimaan asiaa hieman enemmän, sen sijaan, että automaattisesti demonisoisi hänet aivottomaksi murhaajaksi. Ja sehän ei tietenkään yhteiskunnalle sovi (eikä ainakaan yhteiskunnalle, jonka pitää sensuroida kirosanat reilun kolmenkymmenen ihmisen kuolemasta kertovassa uutisjutussa).

Minä en yleensä ole kovin ahkera kannattamaan rankkaan lapsuuteen ja ympäristön paineisiin vetoamista, sen enempää kaupasta namuja varastavan penskan, anoreksiaan sairastuvat teinitytön kuin, noh, kymmeniä ihmisiä ammuskelevien nuortenmiestenkään kohdalla. Siitä huolimatta se, että Cho kertoi hänen ikäänkuin "olleen pakotettu" tekemään mitä teki, antaa aihetta jälleen tuumia, että koulukiusaus (josta hän mitä ilmeisemmin joskus kärsi) voi olla vakava ongelma. Useimmiten sen uhrit kai selviävät ilman ihan hirvittävän järkyttäviä arpia, suurinkin osa korkeintaan jää jollain tavalla traumatisoituneiksi, mutta sitten on aina näitä tapauksia, joiden päässä napsahtaa. Ja vaikka Jack Thompson oli jälleen varttitunti tapahtuman jälkeen syytämässä tulta ja tappuraa pahojen ja saatanallisen väkivaltaisten videopelien niskaan, on varmaan ihan kohtuullista myöntää, että se perimmäinen syy ei todellakaan ole mikään Kuake. Ei sillä, että minä yrittäisin hommaa mitenkään oikeuttaa, sillä pahimmankinlaatuisen koulukiusauksen kostaminen ampumalla - varsinkin ampumalla ventovieraita - on kiistatta väärin. Mutta se, että jokin asia on väärin, ei vielä tee siitä käsittämätöntä, ja minusta ihmisten kannattaisi ehkä pitää sellainen asia mielessä ennen leimaamista umpihulluksi sosiopaatiksi. Sääli sinäänsä, että kaverin haaveet siitä "esikuvana olemisesta tuleville sukupolville" taisivat mennä hieman metsään - siinä, missä hänet voisi olla jossain mielessä aihetta nähdä jokseenkin traagisenakin hahmona, ihmisille jää nyt mieleen sekopäinen ammuskelija ja kolmekymmentä viatonta uhria.

Tulipa muuten harvinaisen vakavan oloinen kirjoitelma tällä kertaa, ihan itseänikin kummastuttaa. Noh, osoittaa kai toisaalta, on olemassa joitakin asioita, joita jopa minä pidän sellaisina, ettei niistä ole oikein asiallista vääntää huumoria; kuten mies, joka tätä nykyä popsii iltapalansa kolmensadan spartalaisen seurassa.