tiistai 27. helmikuuta 2007

Tähtiturvotusta

"mut oon muute kuullu et jotkut pikkutytöt pelkää sua"
Loma meni, takaisin arkeen, yhteiskuntaopin opettajamme mukaan eilinen olikin vuoden toiseksi tylsin päivä. Keksikääs itse miksi. Oppiaineiden numeroissa tähän reippahin heittelehtiminen mitä tähän asti on tullut vastaan. Noh, selkeytti se sentäs vähän noita valintoja. Aiheita piisaisi kirjoitelmille - toisin kuin iltapäivälehdillä, joilla ei ilmeisesti ole juuri muuta tekemistä kuin pönkittää Ari Koivusen etulyöntiasemaa Idolsissa keräämällä säälipisteitä siskon kuolemalla - mutta laiska kun olen, keskityn vain yhteen harvinaisen tylsään.

IRC-Galleria jatkaa voittokulkuaan. Tällä kertaa satuin päivemmällä galtsuun kirjautuessani bongaamaan ilmoituksen, että Wexteen saapuisi kymmenen minuutin päästä Vihreiden yhteisöön vastailemaan immeisten kysymyksiin. Koska tykkään tonkia asioita, jotka eivät minulle kuulu, seurasin sitten murkinani ohessa huvin vuoksi tuotakin. Äänestämäänhän tässä päästään vasta parin vuoden päästä.

Itse ns. keskustelu oli sellainen kuin nämä julkkischatit yleensä ovat: hirveästi pursuavia kysymyksiä, joita jo lukijoidenkin on liki mahdoton saada täysin luettua, ja joista vain murto-osaan itse vieras ehti vastata. Eipä sillä, ei kukaan poliitikko kuitenkaan vastaisi myöntävästi kannabiksen laillistamisesta kysyttäessä, ei vaikka oikeasti pienessä mielessään sitä kannattaisikin.

Mielenkiintoista kuitenkin tuumia galtsun evoluutiota. Reilut puolivuosikymmentä sitten se perustettiin galleriaksi, johon irkkinörtit saattoivat lähettää kuvansa muiden irkkinörttien pällisteltäväksi. Kommentointia ei tunnettu ja albumeihin mahtui yksi kuva, sanovat: kun itse tulin mukaan 2002:n kieppeillä, kommentointi sentään oli jo. Tästä on tultu pyrstöjään pyörittelevien teinien invaasion kautta Suomen mittakaavassa vaikuttavankokoiseen nettiyhteisöön, jossa poliitikot kalastelevat ääniä ihan vakavissaan. Jo melkein joka kymmenennen suomalaisen käyttämä IRC-Galleria kannattaa alkaa ottaa huomioon. Olkoonkin, että käyttäjistä suuri osa on alle 18-vuotiaita. Seuraavissa vaaleissa niistäkin moni saa jo äänestää. Tuskin galtsun kautta montaa istuinta eduskunnasta vallataan, mutta nettimainonta lienee kasvava juttu. Ainakin galtsun on ilmeisesti - ainakin vaalikoneeseen vastanneiden ja sen minulle tyrkyttämien ehdokkaiden perusteella - hoksanneet tähän mennessä tosin lähinnä Vihreät, joista jo aiemmin mainittu Jyrki J.J. Kasvi taisikin olla ensimmäinen politrukki Suomessa joka mainosti itseään netissä jo joskus aiemmin.

Englanninkielinen intter webhän käyttää tästä ilmiöstä nimitystä "astroturfing", joka viittaa tekonurmeen - AstroTurf on tekonurmia valmistavan puljun nimi. "Tekonurmen istutus" ei kyllä kuulostaisi kovin ytimekkäältä, enkä ole parempaakaan suomennosta kuullut, joten käsitteelle lienee aika kehitellä jämäkkä suomenkielinen vastine. Koska astro viittaa tähtiin ja yksi turf-sanan suomennoksista on turve, ehdotankin sanalle nyt suomennosta tähtiturvotus. Ai ei vai? Ei sitten.

Siellä oli muuten puhetta kovasti äänestysrajan laskemisesta kuuteentoista vuoteen. Täysi-ikäiset aikuiset ihmiset vastustivat ideaa ja alaikäiset penskat itkivät sen puolesta. Järkeähän sen laskemiseen ei ole; retardien osuus väestöstä on tietenkin yleensäkin aivan liian suuri, mutta se lienee 16-18-vuotiaiden joukossa vielä suurempi kuin yli 18-vuotiaiden. Kahdeksantoista vuoden ikäraja on tietysti joka tapauksessa pelkkä veteen piirretty viiva ja täysin tekaistu, sillä 17- ja 18-vuotiaalla ei käytännössä voi sanoa olevan henkisissä kyvyissä mitään eroa, ja samalla logiikalla sitä voitaisiin laskea alaspäin tai nostaa ylöspäin koko ajan ilman selkeää rajaa - kunnes lopulta vain tajuttaisiin, että mentiin liian pitkälle. Siispä sama pitää se siinä, missä se on tähänkin asti oltava, kun johonkin se rajapaalu kuitenkin on tyrkättävä.

Mitään järkeähän näissä ikärajoissa ei tosin ole. Meikäläisen on voinut heittää linnaan virumaan lakien rikkomisesta jo melkein parin vuoden ajan, mutta oikeus vaikuttaa niihin vangitsemisperusteisiin tulee vasta vähän yli vuoden päästä. Siitä huolimatta olen aikuinen bussikuskien mielestä jo reilun kuukauden päästä; Alkon kassa ja Tiilenpään baarimikko ovat samaa mieltä neljäs neljättä kakstuhattakahdeksan. Benin mielestä taas olin sitä jo vuosi sitten kun hän ojensi kouraani paperinpalan ja käski äänestämään jotain Sauli-nimistä tyyppiä.