sunnuntai 27. toukokuuta 2007

Maailman laidalta löytyy jatko-osa

"miksi sä muuten päätit hakea tutoriksi"
"meinaako toi että mun ei ois kuulunut hakee"
"no sä et näytä sellaselta"
Heippa ihmiset, kävin lauantaina elävissä kuvissa. Pitkästä aikaa: viimeisin kerta oli kai tammikuussa ja leffana Vares 2. Tällä kertaa vuorossa oli merirosvotrilogian viimeinen (tai kaiketikin oikeammin piraattitetralogian kolmas) osa, eli Karibianmeren merirosvot: Maailman lopussa. Kuulostaa muuten heti paljon tyhmemmältä. Okei, jos kääntäisin sanan "End" oikein niin kuulostaisi jo vähän paremmalta, mutta siksi en sitä tee.

Sopii toivoa, että eräs korsossa opiskeleva tyttönen ei nyt sitten tätä lue, muussa tapauksessa allekirjoittanut illastanee pian kolmensadan spartalaisen kanssa. (Tuli muuten melkeistään tehtyä pöytävaraus jo eilissäpäivänä, mutta selvisin siitä tilanteesta sitten kuitenkin hengissä, onnekseni tai epäonneksenne.) Yhtä kaikki: mää en oikein tykännyt. Sääli sinäänsä, pidin nimittäin siitä ensimmäisestä osasta ihan oikeasti, pitkälti siksi, että merirosvot on 1) siistejä ja 2) cool, ja lisäksi koska leffa perustui erääseen Disneylandin härveliin, johon myös loistavaakin mahtavampi Monkey Island -pelisarja perustuu, joten rainalla ja pelisarjalla saattoi bongata yhtäläisyyksiäkin, mikä oli hupaisaa. Kakkososa oli jo sitten hieman mälsempi ruvetessaan menemään vähän överiksi, ja tämä kolmas.. plääh.

Tämä kolmosleffa vieläpä alkoi yhdellä vaikuttavimmista pätkistä, mitä minä muistan nähneeni. Kun hirttolavalle astunut kymmenvuotias pikkupoika alkoi laulaa ja loput sadat teloitettavaksi marssivat yhtyivät musisointiin, kohtaukseen on vaikea vääntää mitään tunnelman kevennystä, eikä sellaista onneksi edes yritetty. Valitettavasti tästä sitten mentiinkin oikeastaan alaspäin. Myöhemmin näitä kevennyksiä sitten tuli - enimmäkseen huonoja, ja noteerattakoon, että niiden katsomon takana istuvien pikkupenskojen räkätyksen kuuleminen ei muun yleisön hieman hiljaisemman naurunremakan ylitse ei tuottanut juuri ongelmia. Jälleen kerran siis yritettiin tasapainoilla komedian ja mahtipontisen, vakavahenkisen seikkailun välillä, ja paremminkin olisi voitu onnistua.

Tai siis, ei ne yksittäiset kevennykset sinäänsä häirinneet. Kyllä ne sopi ja olivat jopa jokseenkin hauskoja. Yleinen tunnelma leffassa vaan oli jotenkin epäonnistunut. Keskeisten hahmojen elämällä ja kuolemalla leikkiminen on kuitenkin yksi jämerimmistä tehokeinoista, mitä leffasta voi löytyä, joten minusta sellainen kannattaisi hoitaa asiaankuuluvalla tyylikkyydellä. Joten jos hahmojen tärkeä missio on lähteä hakemaan kaveri kotiin Spartan sankareiden illanistujaisista, niin miksi hitossa se pitää tehdä noin mahdollisimman typerällä tavalla. Ärrärr. Koko raina oli muutenkin jo niin pahasti enemmän fantasiatoilailua kuin merirosvoilua, ei olisi tarvittu enää kuin kaljupäinen piraattisetä hokemaan "Mhy prhecioussshhh..." rommipullo kourassaan. Eikä minulla mitään fantasiaa vastaan ole, mutta kun minä haluaisin nähdä merirosvoja kun ne on siistejä ja pitää ne mörrimöykyt omissa stooreissaan. Ehkä kuvaavaa oli, että kun itse jämähdin epäuskoisena töllöttämään jotain järjetöntä meren jumalattarista ölisevää voodoopimua, niin samaan aikaan vieressä istuva kaveri kiteyttää ajatukseni sanoihin "ihme shittiä". Ja siis, mikä hiton kiinalainen merirosvokapteenitar, ärrrrr.

Mutmutjoo. Ei se siis sinäänsä huono ollut, hyvin paha esimerkki vain taas siitä klassisesta tapauksesta, kun tarina voitaisiin viedä kunniakkaasti ja loistokkaasti päätökseen, mutta sitä ei tehdä. Johnny Depp oli taas ihan nasta Varpusmiehenä, eikä onneksi niin pahasti ylikäytetty kuin olisi voinut olla, ja Legolasia ei onneksi näkynyt ihan hirveästi. Pahis oli oikeasti aika vaikuttava, koska loppujen lopuksi oli huomattavasti tyylikkäämpää, että arkkipahiksena oli Cutler Beckettin tapainen sielunsa myynyt bisnesmies aiempien mörököllien sijaan. Hienoa jälkeä raina oli silmille ja korvillekin, ja vaikka juonta on kuulemma väitetty sekavaksi, niin kyllä minä mielestäni perässä pysyin. Kyllä tämä sen kolme tai neljä tähteä saisi jos voisin niitä johonkin lehteen pärstäni viereen tunkea, mutta en minä vaan älyä miksi siihen pitäisi tyytyä kun ne viisikin olisi ihan hyvin voinut ottaa.

Ja näin historiafriikin nipotuksena: mitä ihmettä Itä-Intian kauppakomppania teki Karibianmerellä? Okei, olihan se tietysti aikanaan vaikutusvallaltaan monen valtion yläpuolella ja siten noista tuon ajan puljuista varmaankin tunnetuin, mutta kun niitä Karibianmeren saaria nyt ruukataan sanoa LÄNSI-Intiaksi. Vaikkei sillä nyt mitään väliä ole, niin eikö ne faktat voisi pistää kuntoon vaikka ihan meidän kyynisten idioottien riemuksi? Noh, parempi tuuri ensi kerralla. Minä kun olin näkevinäni jatko-osan nimen siinä rainan loppupuolella.