maanantai 1. lokakuuta 2007

Varoitus: tämä postaus ei sisällä vain söpöjä marsuja ja kivoja juttuja

Keitetty ihmisliha oli vähän liikaa eettisen neuvoston turmeltumattomille lapsensilmille, tietääpi raportoida Hesari. Aiemminhan eettisen neuvoston viatonta mieltä ovat tahrineet mm. tissit sekä lapset kylpyammeessa.

Tällä kertaa huutia siis sai tv-sarja Dexterin mainos, jossa sarjamurhaajan padassa porisee ihmisen pää. Siinä missä minä näin kuvassa lähinnä huvittavahkon, mutta sarjan kannalta vähän huonon viittauksen erääseen loistokkaaseen elokuvaan, eeppinen neuvosto oli bongaavinaan kuvassa jotain ihmisarvoa loukkaavaa ja lasten silmille sopimatonta.

Lasten silmille sopimattomuus kylläkin on varsin passeli kriteeri sensuurille, jos kohta moinen onkin aika tuskaista määritellä. Onhan televisiomainonnallekin toki asetettu tiettyjä rajoitteita, eikä ihan mitä tahansa lähetetä kuvaputkesta ennen kuin Nukkumatti on hoitanut hommansa. Rajanveto on jälleen aika tuskainen urakka - mitään lentoliskopornoa ei pidäkään paperille printtailla, aamun Hesarin kun ehtivät naperot ennen päiväkotiin menoa lukaista varsin mainiosti.

Jos pikkulasten silmille sopivuus tuottaa omat ongelmansa, niin se, että jokin neuvosto määrittelee asioita kuten "ihmisarvon loukkaamisen", on minusta jo erittäin arveluttava idea. Enemmän kuin Dexter-mainos, minua äimistyttää Greenpeacen ilmastonmuutosmainos, joka aiemmin todettiin "eettisesti arveluttavaksi". Siis niinkuin, "eihän siinä mitään kiellettyä ollut, mutta mulle tuli kyllä sitten ihan hirvee morkkis kun mä hyppäsin mun limusiiniin töitten jälkeen"?

Olisihan se tietysti kivaa, jos ei ikinä tarvitsisi nähdä mitään ikävää. Valitettavasti ikäviä asioita on aika paljon. Se on tietysti vähän kyseenalaista, onko jenkkisarjaa mainostettaessa pakko altistaa ihmisiä mahdolliselle mielipahalle - toisaalta painajaisunia aiheutui varmaankin vain marginaaliosuudelle väestöstä. Niinkin vakavasta aiheesta kuin ilmastonmuutoksesta puhuttaessa taas mielipahaa on pakko aiheuttaa, jos ihmiset haluaa saada tajuamaan. Ympäristöystävällisempään elämään ei juuri kehoteta piirtelemällä palmuja Esplanadille.

Creative Commons -lätkän lisääminen muuten näköjään aiheutti haamupäivityksen blogilistalle, loistavaa. Täytynee pitää jatkossa mielessä, ainakin jos aikoo saman päivän aikana tehdä ison läjän erillisiä pikkumuutoksia sivulle.