keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Mun eka metromatka

Eilen iski hinku kirjoittaa, joten hain inspiraatiota Pakinaperjantaista, jonka haasteen aiheena oli tällä kertaa "matka". Loppu on melko tajunnanvirtamaista. Teksti on julkaistu myös Harhakuvassa.

-----

Mun nimi on Lassi. Mä olen seitsemän vuotta ja mä menin eilen ekaa kertaa metrolla. Mut sit yksi päivä kun mä olin tullut koulusta mun äiti soitti ja sanoi ettei se jaksa tulla kotiin ja tehdä ruokaa ja se sanoi, että tule Itäkeskukseen, mennään syömään Mäkkiin. Äiti kuulosti hirveän väsyneeltä. Me asutaan Kontulassa. Kontula on kiva paikka. Täältä löytyy paljon ostoskärryjä jännistä paikoista. Mun äiti käy töissä Itäkeskuksessa, se myy ihmisille lottokuponkeja. Äiti käski mun tulla metrolla.

Mä osasin metroasemalle ihan itse, kun se on ihan meidän talon vieressä. Metro on sellainen oranssi kulkuväline johon mahtuu paljon ihmisiä ja joka kulkee lujaa. Se on vähän niin kuin juna, paitsi että se ei sano tsuku-tsuku. Juna sanoo tsuku-tsuku.

Kun mä menin asemalle niin taulussa luki, että metro tulee kolmen minuutin päästä. Sitten metro tuli. Kun se tuli niin se sanoi että VRRRiiiuuuu. Sit ovet aukesi ja mä kävelin sisään. Se oli vähän pelottavaa, metro oli täynnä isoja ihmisiä ja melkein kaikki seiso kun kukaan ei mahtunut penkeille. Mä tunsin itseni hirmu pieneksi. Siellä oli hirveästi setiä joilla oli sellaset hienot takit joita käytetään kevätjuhlissa. Mä en tykkää sellasista. Niillä sedillä oli kanssa salkkuja. Metro sano vrrrriiIIIUUUU kun se lähti.

Mä seisoin siinä ihan oven vieressä penkin takana. Mua vastapäätä oli tosi pelottava poika joka tuijotti mua vihasesti. Sillä pojalla oli ihan kokonaan mustat vaatteet ja nahkatakki. Mun isosisko aina sanoo että ihmiset joilla on nahkatakki on pahoja ja ne tappaa eläimiä. Mun isosiskolla tosi hassut hiukset ja kerran äiti huusi sille kun se löysi pussin perunajauhoa sen laatikosta. Mä en tiedä miksi mun isosiskolla oli perunajauhoa sen laatikossa. Sillä pojalla oli kanssa hirveästi kaikkia kettinkejä sen vaatteissa. Ehkä se leikki että se on sellanen aave joka vaeltaa linnassa yöllä ja kilisyttelee ja sanoo huu-huu. Sillä oli ihan mustat hiukset, mutta sen hiukset ei oikeasti ollut mustat. Mä näin sen siitä että kun sillä oli pari senttiä hiuksia päässä ihan vaaleet. Kun mä katsoin sitä vähän aikaa niin se alko näyttää aika hassulta. Se oli meikannutkin, eikse tajua ettei pojat vitsi meikkaa. Mua alko naurattaa ja mun piti siirtyy käytävän toiselle puolelle.

Vähän ajan päästä kuulutettiin että metro on Myllypurossa. Aika monta ihmistä jäi pois. Mäkin meinasin aluksi mut sit tajusin, että mun pitää jäädä vasta seuraavalla. Mä nousin varpailleni ja kattelin mun takana olevan penkin yli ihmisiä. Niitä oli vielkin aika paljon, ne vaan heilu kun metro kaarteli eikä ne meinannut pysyä pystyssä. Tosi moni puhu puhelimeen. Vastapäätä sitä penkkiä minkä takana mä olin oli joku tyttö joka puhu puhelimeen. Sekin tyttö näytti tosi hassulta ja sillä oli pinkki puhelin. Sillä oli tosi isot korvakorut. Se huusi puhelimeen koko ajan että vitsi vitsi voi vitsin homo. Ei se oikeasti, mutta äiti on kieltänyt sanomasta sitä toista sanaa. Mä en tiedä mikä on homo mutta se kuulostaa hauskalta, vähän samalta kuin pomo jos sen sanoo suu auki. Vitsin homo! Se kuulostaa hassulta, mun pitää alkaa käyttää sitä. Sit se huusi puhelimeen että kuulemma turha kuvitella että tänään heruu, mä en tajua mitä se tarkotti mutta se tyttö vaikutti tosi vihaselta.

Sit sen jälkeen mä huomasin tosi jännän jutun, kun mä huomasin että siellä metrossa oli kans joulupukki! Mä en oo ikinä nähnyt joulupukkia missään paitsi jouluna, ja musta on tosi jännää että joulupukki oli just metrossa kun jouluun on vielä melkein kuukausi. Paitsi et joulupukki oli naamioitunut, sillä oli tosi hassu kirkkaanvihreä pipo missä oli iso tupsu, ja sit sillä oli hirveän kuluneen näköinen ruskea takki. Sen tunnisti joulupukiksi vaan siitä että sillä oli tosi tuuhea parta, paitsi että se partakin oli vähän hassun värinen, se oli ehkä enemmän harmaa eikä valkonen. Joulupukilta kanssa puuttu toinen kenkä ja se istu penkin vieressä limupullon kanssa.

Mä en oo ikinä ennen ajatellut että mitähän joulupukki tekee silloin kun se ei jaa lapsille lahjoja. Ehkä joulupukilla ei oo töitä muulloin kun jouluna ja sillä menee muuten tosi huonosti. Joulupukki alko vähän säälittää mua ja mä lähdin kävelemään sen luokse. Joulupukki vähän heilu puolelta toiselle ja se tuntu mumisevan jotain.

“Moi” mä sanoin joulupukille. Joulupukki vastas jotain että hrrööghh. Mä en oikein ymmärtänyt sitä. Mä sanoin uudestaan että moi ja ojensin sille käteni, kun iskä on opettanut että aina pitää kätellä kun tervehditään. Sit joulupukki kätteli mua ja se katso mua tosi oudosti. Mut kyl se vastas että moi. Sit kuulu että Itäkeskus ja mä tajusin että mun pitää nousta kohta metrosta. Joulupukkikin näköjään aiko jäädä pois kun se nousi pystyyn, paitsi että se huoju tosi pahasti. Sit se oksensi siihen lattialle. Ehkä joulupukki oli syönyt viime joulusta kinkkua ja se oli jo mennyt pilalle ja sillä oli maha kipeenä. Mä siirryin vähän kauemmas joulupukista.

Ovet aukes ja joulupukki hoiperteli ulos metrosta. Mä koetin kävellä siinä lähellä, mut sit mun äiti tuli paikalle ja nappas mua kädestä ja lähti kiskomaan mut pois. Mä vilkutin joulupukille, sit joulupukki kaatu maahan ja jäi siihen makaamaan. Mä oisin halunnut auttaa sitä mutta äiti sano että tommosista pitää pysyä kaukana ja kisko mut äkkiä liukuportaisiin. En mä tajua miksi se sano että joulupukista pitää pysyä kaukana, kun aina jouluna se istuttaa mut sen syliin kuitenkin. Aikuiset on välillä ihan outoja.