sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Marjurilla ampiaispesään

Mä yleensä kiteytän elämänfilosofiani suurin piirtein lauseeseen "tehkää ihan mitä lystäätte niin kauan, kun siitä ei ole suuremmin haittaa muille", mikä on kai aika lailla ydinajatus libertarismin takana. Libertaariksi en kuitenkaan ihan tunnustaudu, minä kun esmes kannatan julkista terveydenhuoltoa.

Pointtina ei kuitenkaan puhua meikäläisen poliittisista uskomuksista, joten puhutaan sitten Muhammedista ja tyhmistä ruotsalaisista pilakuvapiirtäjistä. Äskeisen elämänkatsomuksellisen manifestin ja lukijoilla meikäläisestä luultavasti olevan käsityksen valossa kantani tämänkertaiseen asiaan saattaa tosin olla vähän outo.

Jaarittelut sikseen ja asiaan. Nythän puhutaan siis siitä, että joku valopää länsinaapurissamme jonkinlaisen taivaallisen inspiraation puuskassa piirsi pilakuvan profeetta Muhammedista, jolla on koiran pää. Hah-hah, kylläpä naurattaa, eikö nauratakin, heh-heh?

No ei naurata ainakaan iranilaisia. Tai pakistanilaisia. Tai minua - tähän kun voisi irkkaaja helposti huutaa "wanha!" Minä kun vähän muistelisin, että tämä jupakka käytiin läpi jo toissavuonna, eikä tässä nyt ole muutenkaan mitään järkeä.

Alun julistukseni mukaisesti olen jyrkästi sitä mieltä, että tämänkin kuvatuksen julkaisemiseen oli jälleen täysi oikeus ja se, että siitä hyvästä piirtäjälle satelee tappouhkauksia, osoittaa toki joidenkin ihmisten asenteissa olevan vähän paranneltavaa. Valtion ei pidä, eikä se saa, yrittääkään estää tällaisia julkaisuja, mitä näkemystä pääministeri Fredrik Reinfeldtkin puolusti ja kieltämättä osoitti samalla omaavansa reippaasti enemmän munaa kuin oma Mattimme sen edellisen pilakuvasotkun aikaan.

Mistään tästä ei nyt kuitenkaan ole johdettavissa, että tätä kekseliäisyyden riemuvoittoa olisi ikinä tarvinnut paperille painaa. Taiteilija Lars Vilks ei sanomansa mukaan tarkoittanut ärsyttää kuvallaan ketään tahi liioin tuottaa mielipahaa tai muutakaan sen sellaista. Eikä tietysti yhdelläkään niistä useista lehdistä, jotka tämän julkaisivat, onhan meillä Suomessakin se tapa, että kaikki Karkkilan sanomien pilakuvat julkaistaan ensin Iltalehdessä ja Ilta-sanomissa ja lopuksi vielä huomisaamun Hesarissa.

Journalistisen vapauden toteuttaminen ja tärkeistä asioista keskustelun herättäminen on ihan ookoo, turhanpäiväinen provosoiminen ainoastaan typerää. Tässä on kyse vain jälkimmäisestä, sillä aiheesta on jo keskusteltu ihan tarpeeksi räväkästi aiemmin. Muslimimaailmassa riittää kritisoitavaa ihmisoikeusrikkomuksista lehdistönvapauden rajoittamiseen ihan tarpeeksi ilman, että kenenkään viikingin tarvitsee erikseen alkaa ärsyttää. Ehkäpä tässä vaiheessa voitaisiin jo yrittää edetä ihan asialliseen keskusteluun.

Ja kun tiedetään tosiasiat, niin mikä järki kenenkään on alkaa kerjätä verta nenästään ja tappouhkauksia postiluukkuunsa, kun koko jupakalla ei kuitenkaan oikeasti saavuteta mitään? En minäkään tykkää siitä että ampiaiset pistää, mutten silti mene huvikseni sohimaan marjurilla niiden pesää vaikka siinä miten kivasti puolukoita ympärillä olisi. Tai siis en ainakaan mene enää.