keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Viinapiruja seinille

Turmiolan Tommi taas herää henkiin – tällä kertaa Internetin ihmemaassa ja bussipysäkkien kyljissä. Kun Raittiusliike ei aikoinaan saanut hommaa loppuun, Panimoliitto on ottanut tehtäväkseen haaskata vähän lisää rahaa jo kauan sitten hävityn asian puolesta metelöimiseen. Ainakin blogosfäärissä tosin nokkelimmat jo veikkailivatkin "Kännissä olet ääliö" -julistusta vain ovelasti kukkahattutädeiltä naamioiduksi mainoskampanjaksi, enkä ihmettelisi – siinä määrin säälittävä epäonnistuminen se ainakin valistusyrityksenä on.

"Kännissä olet ääliö", vai? No ei hitossa. Siksihän sitä ihmiset juovat – on siistiä olla ääliö. Perjantain kännitoilailuista riittää maanantaina koulussa kerrottavaa, ja maine kovana juomarina kasvaa, kunnes seuraavana perjantaina mennään taas, ehkä siinä välissäkin vähän. Jos joku jossain välissä hieman vatsaansa tyhjensikin, niin kukapa siitä välittää. Kova jätkä kun veti niin paljon.

Kampanjan suunnittelijalla tuntuu olevan sellainen hassu käsitys, että epäselvillä, dramaattisen tummilla videopätkillä raiskatuksi joutuvasta känniääliöstä saadaan kansakunnan moraali kuntoon, johan meille lapsesta asti opetetaan, että kasvatuksessa keppi toimii porkkanaa paremmin ja pelotella pitää niin paljon kuin voi. Valitettavasti vain kohdeyleisö tajuaa varsin hyvin edellä mainitun kaltaisten olevan – myönnettäköön, todellisia – marginaalitapauksia. Sanoma on sinänsä ihan hyvä, mutta täysin tehoton typerän kliseisyytensä vuoksi. Ja kun nyt kerran överiksi vedetään, eikö olisi sama vetää kunnolla? Oksennuksen tilalle auto-onnettomuus, verta ja suolenpätkiä. Ei sitäkään vakavasti otettaisi, muttei ehkä sentään naurettaisi.

Jos välttämättä halutaan kampanjoida, niin typerän pelottelun sijaan voimat kannattaisi kohdistaa selvänä pysyttelemisen puolustamiseen, "selvänäkin voit olla idiootti" tai "siistejä juttuja siiderittä" -tyylisten sloganeiden siivittämänä. Nyt kun ihmisten mielestä elämä loppuu promillejen pudotessa kymmenen alapuolelle.

(Teksti kirjoitettu äidinkielen lehtitekstikurssia varten ja sen takia kenties poikkeaa tyyliltään tähänastisesta, ja saattaa tasoltaankin olla vielä normaaliakin syvemmältä. Huvin vuoksi päätin kuitenkin laittaa tännekin.)