maanantai 22. syyskuuta 2008

Talonvaltausta Vantaalla

Turussa viettämäni viikonlopun aikana on näemmä tapahtunut hyvin kiintoisaa kehitystä näin koto-Vantaan suunnalla. Tähän asti pitkälti helsinkiläisten yksinoikeutena säilynyt talonvaltauskulttuuri on näemmä rantautunut Vantaallekin, ja näyttää siltä, että hylätyn steinerkodin haltuunsa ottaneilla valtaajilla on varsin hyvät mahdollisuudet majoittua pidemmäksikin ajaksi.

Tervetullutta kehitystä. En ole koskaan kokenut kaupungin nuorisotaloja oikein omikseni - lähimmällä nutalla pistäydyin pari kertaa joskus yläasteen alkuvuosina. Rajasaaren sosiaalikeskuksessa, Rajatilassa, sen sijaan olen viettänyt kesän ja alkusyksyn aikana enemmänkin hetkiä. Villa Pumpuli, joka sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä allekirjoittaneen opinahjosta, vaikuttaakin ainakin tutustumisvierailun arvoiselta paikalta.

Ihan positiivista myös huomata, että vantaalaisilla valtaajilla tuntuu olevan varsin erilainen asenne ja tavoitteet toiminnallaan. Helsingillä joillakin yksilöillä on liittynyt squattaukseen melkoisia määriä anarkian uhoamista. Vaikka uhoaminen ei toki ole liikkeen virallinen linja, olen kieltämättä hieman vierastanut kaikkein vihaisimpia huivipäitä. Sitä paitsi päihteetön, enemmän ihan vain hengailuun perustuva vaihtoehto on tervetullut.

Villa Pumpulin valtaajien virallisessa tiedotteessa kerrotaankin halusta säilyttää talo ennallaan ja liittää se ympäröivään suojelukohteeseen. Rajatilan kaltainen alusta graffititaiteelle ei siis ole kyseessä. Henkilökohtaisesti kyllä pidän entisen Viirus-teatterin seiniä huomattavasti kauniimpina koristeltuina, mutta kieltämättä Hiekkaharjussa keskellä asuinaluetta sijaitseva kämppä on järkevämpää säilyttää ennallaan jo ihan välttyäkseen vihaisten naapurien valtaisalta palautetsunamilta.

Sijaintinsa puolesta Villa Pumpulissa ei varmaan ole myöskään mahdollista järjestää rokkikonsertteja, tai antaa sitä bändien harjoittelutilaksi. Päihteettömyyssäännön valvominen voi kyllä osoittautua ongelmalliseksi, tai halu sen valvomiseen vähäiseksi, joten saapas nähdä mitä käy. Toivottavasti kiinnostusta riittää muunlaisten tapahtumien järjestämiseen.

On totta, että ainakaan oman ikäryhmäni ihmisillä ei ole kaupungilla oikein muuta ajanviettopaikka kuin kauppakeskus tai baari. Vantaalainen sosiaalikeskus kiinnostaa siis kovasti. Onnistuessaan projekti voi olla varsin omiaan parantamaan squattauksen valtaväestön keskuudessa hieman rapautunutta mainetta ja kannustamaan vastaaviin projekteihin muuallakin. On järjetöntä pitää pohjimmiltaan täysin käyttökelpoisia rakennuksia tyhjillään, kun niille voi kehittää ihan järkevää yhteisöllistä tekemistä.