maanantai 17. joulukuuta 2007

Puppuoikeutta Pohjolan malliin

There but for the grace of God go I.* Smash Asem -farssi saatiin kasaan, kun reilulle viidellekymmenelle terroristille, kerettiläiselle, kommunistille, menninkäiselle tai muulla tapaa pahanilkiselle rettelöitsijälle annettiin ansionsa mukaan.

Itsehän olin myös tuolloin Helsingissä, joskin ihan vain kameran kanssa dokumentoimassa omaksi huvikseni - anarkismi ei oikein ole mun juttuni. En sitten tiedä, onko säästymisestäni ennemmin kiittäminen Jumalan armoa vaiko asfalttiyhtiönä, mutta Kiasman saartorenkaastahan itseni erotti oikeastaan vain Mannerheimintie, jota en ehtinyt ylittää ennen valtiomahdin voimannäyttöä.

Renkaan sisäpuolella kameroineen heiluneen Markus Pentikäisen tapaus taasen ehti herättää kansainvälistäkin huomiota ja varsin aiheellista kritiikkiä mm. Kansainväliseltä lehdistöinstituutilta. Suomen kuvalehden toimittaja kieltäytyi noudattamasta poliisin poistumiskäskyä vedoten lukijoiden oikeuteen saada tietoa tapahtumista. Pentikäinen todettiin syylliseksi niskoitteluun, mutta jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Öö niin siis häh? Otetaanpa pakkia - "--tuomitsi tänään valokuvaaja Markus Pentikäisen niskoittelusta, mutta hänet jätettiin ilman rangaistusta." Niin että päästiinpä näpäyttämään aijaa kun motkotti perhana jostain sananvapaudesta ja muusta bullshitistä, mutta jätettiin se vankeus (ehdollinen tai ehdoton) sikseen niin eivät pääse ulkomaatkaan sönköttämään että täällä muka rikotaan sananvapautta tuomitsemalla toimittajia. Tai en minä nyt muutakaan selitystä näin naurettavalle pupputuomiolle keksi - varsinkin kun muut syyllisiksi todetut saivat rangaistuksensa, yhtä nimettömänä pysyttelevää lukuun ottamatta.

Kävipä kummasti niinkin, ettei syytteen nostamiselle sitä Paavo-nimistä kaveriakaan vastaan löytynyt näyttöä. Helposti äkkinäisempi väittäisi asiaan vaikuttaneen sen pikkuseikan, että kyseinen Arhinmäki tienaa leipänsä istumalla Arkadianmäellä ja kansanedustajan viemisestä oikeuteen nousisi sen luokan juttu, että jotain oikeaakin näyttöä tarttis ehkä olla. Mutta mitäpä minä sellaista väittämään.

Yleensäkin tuomiot tuntuvat vähän kyseenalaisilta. Poliisi pysäytti väkivalloin ja kyselemättä (myönnettäköön, lähtökohdiltaan hieman kyseenalaisen) mielenosoituksen ja kärräsi koppiin ne, joilla keitti yli. Englannin kielessä tätä kuvaava ilmaisu on entrapment - suomenkielisestä termistä, tai siitä tunnetaanko täällä moista käsitettä yleensäkään, en sitten tiedä.

Ei näiden tuomioiden takaa välttämättä suurta salaliittoa löydy, eikä koko fiaskon kääntöpuolellakaan kenties kimmellä muuta kuin massiiviset määrät yleistä kyvyttömyyttä. Ego se kuitenkin on lain puolustajillakin, ja yhdistettynä kantin puutteeseen se sitten johtaa tällaiseen pelleilyyn.

----

Niin, ja näin ohimennen - Erkko-setä ostaa pläjäytti Blogilistan. Kun blogosfäärin suurnimet kokoontuivat kaffipöytään sulattelemaan uutista, niin eipä ollut paikkaa varattuna Hunis 1:n toimitukselle. Niin että anteeksi mitä?

*Pahoitteluni tahallisesta epätarkasta lainauksesta: alun perinhän tokaisu kuului "There but for the grace of God, goes John Bradford" ja sen lausui kerettiläinen engelsmanni nähtyään sellinsä ikkunasta telotettavaksi matkaavan rikollisen.